Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szynkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak, by szynka była całkowicie pokryta), przykrywamy i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Następnego dnia wyjmujemy szynkę z wody, przekładamy do czystego garnka i zalewamy napojem imbirowym. Dodajemy kostkę mięsną, obrany czosnek i ziarna pieprzu. Do garnka dodajemy tyle wody, by szynka była całkowicie zakryta.
Garnek ustawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewamy wodę, by szynka była cały czas zakryta.
Ugotowaną szynkę wyjmujemy z garnka i czekamy, aż wyschnie. Następnie ostrym nożem nacinamy lekko wierzch (tłuszcz) szynki tworząc kratkę. W utworzone kratki wbijamy goździki.
Dżem morelowy mieszamy z imbirem i musztardą. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy całą szynkę. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczoną szynkę można serwować na gorąco i na zimno.